Jan Veth – beeldende kunstlezing door Quirine van de Meer Mohr

Jan Veth – beeldende kunstlezing door Quirine van de Meer Mohr

Wanneer

29 maart 2023    
19:30 - 21:30

Jan Veth – beeldende kunstlezing door Quirine van de Meer Mohr

Jan Veth is vooral bekend geworden als portretschilder. Hij schilderde onder andere de portretten van Max Liebermann, Lambertus Zijl, Frank van der Goes, Antoon Derkinderen en vele andere tijdgenoten (waaronder diverse collega-schilders). Daarnaast zijn er veel portretten in lithografie van hem bekend.

Behalve beeldend kunstenaar was hij ook dichter. Hij behoorde tot de beweging van Tachtig en publiceerde onder meer in De Nieuwe Gids. Voor De kleine Johannes van zijn vriend Frederik van Eeden maakte hij in 1887 het bandontwerp. Hij leverde daarmee een bijdrage aan de ontwikkeling van de boekverzorging in Nederland. Dit deed Jan Veth ook met zijn werk als kunstcriticus. Zijn boek Kunst en Samenleving (1894) is de Nederlandse bewerking van Claims of Decorative Art van Walter Crane, een van de grondleggers van de Arts-and-Craftsbeweging. Het boek werd een handboek niet alleen voor de boekvernieuwing, maar ook voor de Nieuwe kunst, de art nouveau, in Nederland. De vormentaal van de kunst moest worden aangepast. Met zijn boek Derkinderens wandschildering in het Bossche stadhuis (1892) had hij eerder al bijgedragen aan de theorievorming van de Nieuwe Kunst.

Als buitengewoon hoogleraar in de kunstgeschiedenis en esthetica was hij verbonden aan de Rijksakademie van beeldende kunsten te Amsterdam. Op 61-jarige leeftijd overleed Jan Veth in Amsterdam na een operatie te hebben ondergaan.

Datum: 29 maart
Locatie: Kleine Zaal, de Kappen
Tijd: 19:30 – 21:30 uur
Entreeprijs: €10,00

Let op! Dit is een activiteit van De Kunstkring Haaksbergen, kaartjes voor deze activiteit kunnen alleen aan de deur worden gekocht.